Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania sau “OPTBR’’ – a fost  infiintata in 1993  cu scop principal sustinerea  promovarii si dezvoltarii turismului balnear.

Dintre obiectivele pe care si le-a propus OPTBR,  enumeram:

-promovarea pe plan intern si international a patrimoniului balnear si a relatiilor cu alte structuri asociative, patronale, profesionale, pentru crearea unui climat de concurenta loiala;

-reprezentarea membrilor sai in organizatiile internationale de profil si furnizarea de informatii utile pentru dezvoltarea activitatii si investitiilor;

-crearea de parteneriate public - privat privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea statiunilor balneare;

- realizarea de programe de dezvoltare si de protectie a patrimoniului balneoclimateric national;

-organizarea de cursuri si colaborarea la formarea de cadre de inalta calificare si/sau perfectionare profesionala si manageriala pentru domeniul turismului balnear;

-realizarea sau colaborarea la efectuarea de studii si cercetari de marketing, programe, proiecte.

 

Din 2006  OPTBR  devine membru al Asociatiei Europene a Statiunilor balneare, ESPA, si in 2008 si 2012 a fost aleasa in calitate de vicepresedinte, prin persoana dlui Nicu Radulescu,  mandatul fiind valabil pana in 2016.

 

Pentru dezvoltarea colaborarii a incheiat  Protocoale de colaborare cu Asociatia spa-urilor din Ungaria (2006), cu Institutul National de Medicina Fizica, Recuperare Medicala si Balneologie,  cu Asociatia Nationala a Oraselor Statiuni (ANSTR), cu Asociatia  Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), cu Asociatia Nationala pentru Turism Rural si Cultural (ANTREC), cu Asociatia Romana de Balneologie (ARB), cu Fundatia Amfiteatru.

Principalele activitati:  organizare de seminarii tematice cu participare internationala  sau de cursuri de pregatire profesionala, editarea unor cataloage,  a  hartii statiunilor balneare, a  unui site (www.romanian-spas.ro), participari la expozitii interne si internationale, vizite in tari cu experienta in domeniu sau cu potential de trimitere turisti la tratament in Romania.

OPTBR participa impreuna cu membrii sai la principalele targuri de turism din tara si din strainatate.

OPTBR a incheiat recent un proiect cu finantare europeana prin programui POSDRU pentru  calificare pentru 2200 de persoane, care s-au calificat in 13 meserii diferite din turism, in special pentru sectorul balnear.

In prezent, OPTBR deruleaza impreuna cu ESPA un proiect european « Pe urmele romanilor » alaturi de alte 7 tari europene, pentru promovarea  statiunilor balneare care au fost folosite inca din epoca soldatilor romani. In programele realizate in cadrul acestui proiect se regaseste statiunea Baile Herculane, apreciata si atestata  datorita eficientiei factorilor sai naturali de cura inca de acum 2000 de ani.

 

Evenimentul cel mai important pe care il organizeaza este Bursa si Forum-ul de turism balnear, manifestare  anuala, itineranta, in diferite  statiuni balneare. Pana in prezent, acest eveniment s-a desfasurat la Baile Felix, Vatra Dornei, Sovata, Brasov, Calimanesti-Caciulata, Baile Herculane, Slanic Moldova, Saturn, la Baile Felix .

Cea de a  Xl-a editie se va desfasura la  la Sovata, in perioada 30 sept.-2 oct. 2015.

 

 

Banner 1