Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania sau “OPTBR’’ – a fost infiintata in 1993 cu scopul principal de sustinere a promovarii si dezvoltarii turismului balnearcateva dintre obiectivele propuse :

-promovarea pe plan intern si international a patrimoniului balnear si a relatiilor cu autoritatile locale si centrale, cu alte structuri asociative, patronale, profesionale, pentru crearea unui climat de concurenta loiala;

-reprezentarea membrilor sai in organizatiile internationale de profil si furnizarea de informatii utile pentru dezvoltarea activitatii si investitiilor;

-crearea de parteneriate public - privat privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea statiunilor balneare;

- realizarea de programe de dezvoltare si de protectie a patrimoniului balneoclimateric national;

-organizarea de cursuri  de  calificare si/sau perfectionare profesionala si manageriala pentru domeniul turismului balnear;

-realizarea sau colaborarea la efectuarea de studii si cercetari de marketing, programe, proiecte.

 

OPTBR este membru al Asociatiei Europene a Statiunilor balneare, ESPA,din 2006 ; din 2008 detine si pozitia de vicepresedinte ESPA, prin persoana dlui Nicu Radulescu, reales pentru a treia oara, in aceasta calitate, pana in 2020.

OPTBR are Protocoale de colaborare cu Asociatia spa-urilor din Ungaria , cu Institutul National de Medicina Fizica, Recuperare Medicala si Balneologie, cu Asociatia Nationala a Oraselor Statiuni (ANSTR), cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), cu Asociatia Nationala pentru Turism Rural si Cultural (ANTREC), cu Asociatia Romana de Balneologie (ARB), cu Fundatia Amfiteatru, cu Federatia Asociatiilor de Promovare in Turism (FAPT); scopul acestor protocoale este sa contribuie la o mai buna si coerenta dezvoltare a acestui domeniu.

Principalele activitati realizate : organizare de seminarii tematice cu participare internationala, de cursuri de pregatire profesionala, editarea unor cataloage ai a unei harti a statiunilor balneare, a site-ului www.romanian-spas.ro, participari la expozitii interne si internationale, vizite de lucru si misiuni economice in tari cu experienta in domeniu sau cu potential de trimitere turisti la tratament in Romania.

OPTBR este prezent, anual, cu membrii sai, la editiile de primavara si toamna ale Targului de Turism al Romaniei ce se desfasoara la Romexpo, precum si la numeroase targuri regionale.

OPTBR a desfasurat in perioada 2010-2013  un proiect de calificare profesionala cu finantare europeana, de 5 mil.Euro, in cadrul programuiui POSDRU, prin care au fost calificate 2200 de persoane, in 13 meserii din turism, inclusiv din sectorul balnear.

A derulat, impreuna cu ESPA, proiectul european « Pe urmele romanilor » alaturi de alte 7 tari europene ; scopul proiectului a fost promovarea unor statiuni balneare folosite inca din antichitate, epoca soldatilor romani ; Baile Herculane, ca o statiune cunoscuta si apreciata datorita eficientiei factorilor sai naturali de cura inca de acum 2000 de ani se regaseste, alaturi de alte statiuni europene, in acest proiect.

Evenimentul cel mai important pe care il organizeaza anual este Bursa si Forum-ul de turism balnear, manifestare  itineranta statiunile balneare prin care se ofera ocazia fstatiunii respective sa-si prezinte potentialul, infrastructura si serviciile.

 

Cea de-a XIV-a editie se va desfasura la Covasna, in perioada 19-22 septembrie.

 

La alegerile din iunie 2017 dl. Nicu Radulescu a fost reales in functia de presedinte;

din Consiliul de Conducere al Organizatiei mai fac parte: prim-vicepresedinte : dl. Mihai-Handolescu, Govora - ; vicepresedinti: dna Daniela Tibeica - Aro Palace Brasov, dl.Janos Fulop - Sovata, dl.Ioan Munteanu - Slanic Moldova, dl.Florin Bazavan-B.Herculane si dl. Daniel Mitroi - Calimanesti-Caciulata  

 

Banner 1