Editia 2018, a XlV-a , a Bursei si Forum-ului de Turism Balnear, devenit un eveniment de reper in seria manifestarilor specializate de pe piata turistica romaneasca se va desfasura la Covasna, in perioada 19-22 septembrie: Sunt invitati o serie de specialisti din tara si din strainatate, societati comerciale de turism balnear, agentii de turism, firme cu activitati legate de turismul balnear si de spa, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale.

Temele principale ale FORUM-ului  sunt: schimburi de informatii prin studii de caz din tari cu o experienta veche in domeniu, necesitatea certificarilor si acreditarilor pentru un acces mai facil pe piata europeana, evolutia trendului “spa/wellness” in turismul balnear romanesc, calificarea personalului, relatiile cu autoritatile.

La expozitia organizata cu acest prilej ( BURSA) vor expune hoteluri cu baze de tratament care isi vor prezenta potentialul si ofertele, agentii de turism, alte  firme de servicii si produse destinate sectorului, etc.

Sunt invitate sa participe si alte firme din turism sau cu activitati correlate cu turismul balnear/spa; pentru alte informatii, puteti contacta : optbr[@]bluescreen.ro

-Senior Expo, manifestare expozitionala organizata de Romexpo, destinata categoriei de varstnici, a atras atat expozanti cu diferite servicii, programe, activitati destinate seniorilor, cat si multi vizitatori; OPTBR a fost prezent cu un stand, in care au fost prezentate programe din mai multe statiuni

- a demarat Contractul cu Casa Nationala de Pensii Publice, incheiat in baza licitatiei organizate la nivel national, la care participa majoritatea membrilor OPTBR si care asigura o valorificare a capacitatilor pana in luna noiembrie;

- AGA OPTBR –s-a desfasurat la Mamaia, hotel Riviera*** la care, pe langa temele uzuale unei astfel de intalniri (aprobare rapoarte de activitate, rapoarte financiare, plan de actiuni pentru anul urmator, bugetul Organizatiei, etc.), s-au stabilit si cateva prioritati ale turismului balnear, care au fost inaintate Ministerului Turismului pentru sprijin si sustinere in colaborarea cu alte institutii centrale; au fost validate si cererile de aderare la OPTBR a doua noi societati: SC Transport & Turism Services SRL Covasna si SC Casa Romaneasca – Calimanesti Caciulata. Bun venit in echipa OPTBR!

- Seminarul  Oportunitati si piedici in dezvoltarea turismului balnear romanesc a precedat lucrarile AGA si a oferit prilejul unei intalniri cu societati de profil de pe litoral; s-au discutat cu acest prilej o serie de aspecte comune atat litoralului – ca o entitate deosebita in sectorul touristic, cu un urias potential de tratament balenar si curativ – cat si in statiunile balneare din restul tarii. Intre aspectele dezbatute s-au aflat: situatia personalului, modalitati de calificare a personalului, extinderea sezonalitatii, dificultatile cu care se confrunta investitorii in turism, in special in cel balnear, etc. ; au mai fost prezentate si exemple concrete privind introducerea de departamente spa in structurile hoteliere precum si necesaitatea acreditarii acestora cu sigle de valaore Europeana sau international.

- s-a participat la intalnirile Consilului Consultativ al Ministerului Turismului precum si la dezbaterile privind organizarea OMD-urilor (Organizatiile de Management al Destinatiei), ca instrumente de promovare si crestere a vizibilitatii destinatiilor; in acest sens se va elabora un proiect legislativ.

 

NU UITATI:

BURSA SI FORUM de TURISM BALNEAR, 19-21 sept. 2018, Covasna, hotel Caprioara****

-   avand in vedere solicitarile sosite din partea agentiilor de turism cat si a beneficiarilor directi,  fost prelungita Campania de oferte speciale, valabila pana la 30 iunie, la care participa peste 20 de hoteluri din statiunile balneare.

- S-a participat la Conferinta Nationala a Institutului de Balneologie si Recuperare Medicala – unde s-au discutat teme stiintifice conform agendei si au fost inmanate o serie de premii atat primariilor cat si unor societati de turism balnear.

 

– La Forumul International pentru Turism Responsabil, Bucuresti, au fost reliefate o serie de aspecte ale activitatii responsabile, insistandu-se pe un process de apropiere de noi membri

- Conferința „Connecting Europe through Innovation” organizata la nivel European de catre dna parlamentar Claudia Tapardel, cu participarea dnei c. bielowska, comisar European, a atras o serie de specialisti inclusiv din turism, reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai mediului de afaceri, etc. Au fost prezentate stragerii de dezvoltare in domeniu ca si a unor proiecte in colaborare cu alte institutii (Primaria Bucuresti, Asociatia de promovare Sibiu, etc.).

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie al Asociatiei Romane de Balneologie, la Cluj-Napoca si  Turda; au fost prezentate lucrari stiintifice, s-a facut un schimb de experienta benefic si a fost prezentat si un studiu privind potentialul din statiunea Baile Tusnad si modul de valorificare acestuia; a avut loc si  “Gala Balneara”, in cadrul careia OPTBR, alaturi alte statiuni/unitati, au primit cate un prmiu.

- Congresul ESPA –  mai 2018, Domburg, Olanda

Congresul a prilejuit prezentarea si dezbaterea unor teme de interes comun la nivel European, a unor programe noi; o tema originala, prin care se doreste atragerea mai multor tari cu potential natural, a fost programul ‘Padurile – sursa de sanatate”, care s-a bucurat de un interes major; tot cu acest prilej a fost prezentat de catre prof. Christian Roques studiul epidemiologic si impactul tratamentelor cu factori naturali de cura, studio la care a participat si Romania prin intermediul OPTBR; studiul va fi prezentat si Comisiei Europene, pentru informarea asupra valentelor turismului balnear si includerea lui intr-un proiect de finantare europeana.

- Seminar privind introducerea legislatiei referitoare la protectia datelor; in pas cu reglementarile in vigoare si in dorinta de a sprijini membrii sai in abordarea noului sistem, a fost realizat la Calimanesti-Caciulata, hotel Orizont****, cu sprijinul unor firme specializate, un seminar de instruire. Au participat reprezentanti din 12 statiunie, care au apreciat informatiile primate si si-au clarificat – prin dezbateri - unele aspect privind aplicarea legii.

Luna aprilie a fost plina de evenimente; mentionam principalele actiuni organizate de OPTBR in colaborare cu alte asociatii/structuri:1. Forumul de turism de sanatate, 19-20 aprilie, concentrat pe dezbaterea rolului şi importanţei acreditărilor şi certificărilor naţionale şi internaţionale, ca si garanţie a calităţii serviciilor de sănătate. Temele principale s-a referit la: implementarea unor standarde de calitate recunoscute pe plan european în vederea accesului turiștilor străini prin Casele de Asigurari de Sănătate  Private sau Casele de Pensii Private, la analizarea  posibilitatilor de a lansa un program de preventie wellness la care sa ia parte hoteluri si pensiuni

1. A fost lansat si  Parteneriatul  National pentru Turismul de Sanatate, deschis partenerilor, atat persoane juridice, cat si fizice care isi propune sa asigure o comunicare constanta intre toate partile implicate, pentru a imbunatati si dezvolta turismul de sanatate din Romania.    

2. Conferinta “New Tourism Career Opportunities” sub egida EuroGites si ANTREC Romania, in cadrul careia s-a facut un schimb de experienta cu tarile participante la proiect si s-au purtat discutii asupra modului in care se poate pregati personalul din domeniu; au fost reliefate aici dificultatile societatilor de turism balnear de a gasi personal calificat si cum ar trebui atrasi tinerii catre astfel de ocupatii; s-a propus realizarea unui schimb de experienta intre tarile participante la proiect

3. Conferinta “Turismul – sansa dezvoltarii economiei nationale”, organizata de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, cu mai multi parteneri din sector si a unor unitati academice; OPTBR a fost prezent cu o informare  privind investitiile in  ultimii ani din statiunile balneare precum si a modalitatilor de atragere tineri catre acest sector.

4. A demarat Campania de promovare la TVR a turismului balnear, intr-un concept inedit, realizat de catre Razvan Petrisor,; la campanie participa 14 societati de turism balnear; emisiunile sunt difuzate sambata si martea si preluate de TVR International, TVR 2, TVR Moldova si poate fi accesata si pe site-ul TVR

Turismul balnear a fost prezent la aceasta manifestare, desfasurata in noile hale de expozitie de la Romexpo, cu un stand in care au expus 15 membri care si-au prezentat ofertele pentru sezonul de vara 2018 precum si ofertele pentru Sarbatorile de Paste. Interesul pentru aceste programe a fost destul de ridicat, informatiile fiind acordate vizitatorilor direct de catre reprezentantii statiunilor prezente.

Seminar de turism balnear :

Tot pe durata Targului de turism s-a desfasurat si seminarul  “Calitatea serviciilor si calificarea resurselor umane; unde se pregatesc specialistii?” la care unele institutii (ASE, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir) si scoli de pregatire a personalului din domeniu ( Scoala postliceala sanitara “Centrul de studii europene”)   si-au prezentat ofertele si disponibilitatea de colaborare, prin includerea In programele de practica a studentilor, a unor perioade de practica efectiva in unitatile balneare si de spa.

Protocol de colaborare

Cu prilejul seminarului a fost semnat si un Protocol de colaborare intre OPTBR, Fundatia Amfiteatru si Autoritatea Nationala penru Managementul Calitatii Serviciilor Medicale, menit a stabili un cadru general de colaborare pentru promovarea turismului balnear si de sanatate, stabilirea unor actiuni concrete, realizarea de cursuri pentru ocupatii in domeniu, etc. Este prevazuta si o actiune de certificare/autorizare a unitatilor balneare ca un instrument de lucru atat de recunoastere a calitatii infrastructurii si serviciilor medicale ca si pentru pregatirea  pentru intrarea pe piata europeana, punand astfel in practica Directiva 23 a Uniunii Europene, de liberalizare a circulatiei persoanelor si serviciilor, inclusiv a celor balneare.

Ca in fiecare an, incepand cu 20 ianuarie cei interesati pot sa beneficieze de programele balneo speciale, la tarife extrem de atractive;

Ca urmare, in agentiile de turism ca si la hoteluri, se pot solicita programele : O saptamana de refacere in statiunile balneare, Decada balneara, Hai la bai!  si Wellness balnear. Campania este valabila pana la 20 mai 2018.