Mangalia


Amplasament geografic

Situata în extremitatea de SE a României, pe malul Marii Negre la 44 km sud fata de Constanta, la aceeasi latitudine ca orasul francez Nisa.


Factori naturali de cura

Apa marii; namol sapropelic extras din Lacul Techirghiol; ape mezotermale sulfuroase; bioclimat marin bogat in aerosoli salini cu efect stimulent asupra organismului.


Indicatii terapeutice
Afectiuni reumatismale degenerative (spondilartrita anchilozanta sau poliartrita reumatoida); 
Sechele dupa traumatisme ale sistemului osteo-articular; afectiuni abarticulare (periartrite, fibromialgii); 
Manifestari articulare ale bolilor de nutritie; sechele ale tuberculozei osteo-articulare; afectiuni ortopedice; 
Boli ale sistemului nervos central si periferic (accidente vasculare cerebrale, pareze, paralizii ale nervilor periferici); 
Boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronsite cronice, alergii respiratorii); 
Boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite); boli metabolice (obezitate, diabet, guta); 
Boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate); 
Boli ale aparatului digestiv (tulburari cronice digestive, disfunctii ale cailor biliare); 
Boli ale aparatului renal (infectii cronice urinare, microlitiaze).


Acces
Rutier: Bucuresti - Constanta prin Slobozia pe DN 2A ( E 60) si Constanta - Mangalia pe DN 39; Bucuresti - Constanta prin Fetesti pe DN 3A si Constanta - Mangalia pe DN 39; Feroviar: 

Gara Mangalia pe linia Bucuresti - Constanta - Mangalia; 

Aerian: aeroportul Mihail Kogalniceanu - Constanta.


Scurt istoric

Primele asezaminte dateaza din perioada colonizarii grecesti (Cetatea Callatis). Sub denumirea de Mangalia (Pangalia), localitatea este mentionata in sec al XII lea intr-o harta realizata in Pisa. Statiunea se dezvolta odata cu construirea salbei de statiuni de pe Litoralul Romanesc.


Clima

Climat maritim cu o temperatura medie anuala de 11,2 grade Celsius (22 grade Celsius in iulie si 0 grade Celsius in ianuarie). Iernile sunt blande cu putina zapada. Durata de stralucire a soarelui pe timpul verii depaseste 10-12 ore pe zi, media anuala fiind de 2400 ore anual. Vanturile sunt aproape permanente, cu viteza medie anuala de 4 m/s, din directiile NE si V ( briza marina). Precipitatii anuale medii de 380 mm.


Tipuri de proceduri

Hidrotermoterapie (bai sulfuroase, bai de namol, bai de plante, bai de namol, bai galvanice, dus subacval, impachetari cu namol sau parafina, gimnastica in piscina cu apa de mare sau cu apa sulfuroasa), kinetoterapie, gimnastica medicala, masaje uscate cu namol, electroterapie, cura geriatrica (pell-amar, gerie-royal, produse gerovital, acupunctura, infiltratii.


Compozita resurselor balneare

Namolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol contine 70,2% apa; ape mezotermale la 21-22 grade Celsius; apa de mare cu mineralizare de 15,5g o/oo.


Obiective turistice
Muzeul de Arheologie "Callatis", înfiintat în 1925 (colectie de antichitati greco-romane: coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, podoabe, ceramica fina de alabastru, statuete, numismatica) 
Vestigiile Cetatii Callatis, ridicata în sec. VI I.Ch.- sec. IV d.Ch. (Portul antic Callatis, Apeductul roman, morminte antice, bazilica de tip sirian) 
Colectia de curiozitati "Mercurius" (stampe, litografii, ceasuri, lucrari de pictura, sculptura, grafica) 
Geamia "Esmahan Sultan", monument de arhitectura din 1525, în stil maur (colectie de covoare orientale, obiecte de cult valoroase, fântâna rituala, Lapidarium, cimitir turcesc).


Împrejurimi, atractii turistice
Constanta: Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie; Muzeul Marinei Române; Muzeul Arheologic în aer liber, Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie Militara, Muzeul de sculptura "Ion Jalea", Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii (Acvariul "Prof. Ion Borcea", Delfinariul, Microdelta, etc.), Complexul Astronomic (Planetariu, observator astronomic, statie solara), Catedrala Episcopala Ortodoxa Româna (ridicata în stil românesc în 1883), Templu mozaic de rit spaniol, Moscheia mare (în stil egipteano-bizantin cu influente românesti - 1822), Casinoul (construit în 1909 în stil baroc francez cu elemente rococo), Farul genovez (sec. XIV), Farul nou (ridicat in 1958), Portul comercial (amenajat în 1857), Portul turistic Tomis 
Adamclisi: Complexul muzeal Tropaeum Traiani 
Murfatlar: Complexul rupestru manastiresc funerar ; Muzeul viticulturii dobrogene 
Cernavoda: Vestigii arheologice din culturile Hamangia, Gumelnita si Cernavoda, Complexul de poduri si viaducte "Anghel Saligny"(cel mai lung din Europa) 
Rasova: urmele fortificatiei romane Flaviana (din timpul lui Constantin cel Mare) 
Hârsova: Castrul roman Carsium (ridicat de Împaratul Traian în anul 103 d.Ch.), Histria: Cetatea Histria (prima colonie greceasca de pe malul Pontului Euxin întemeiata în anul 657 i.Ch. de corabierii din Milet) 
Limanu: Colectie de arta (pictura, sculptura, grafica) 
Medgidia: Muzeul de Arta, Moscheea Mare (monument de arhitectura maura din 1856); Mircea Voda: Castru roman 
Ostrov: Ruinele cetatii romane-bizantine Dervent 
Sat Sipotele: Padure cu bujori dobrogeni, monument al naturii 
Cheia: Masivul Cheia, rezervatie naturala peisagistica, geologica si botanica 
Ion Corvin: Rezervatie cinegetica 
Com. Limanu: Pestera Limanu, rezervatie speologica.


Specialitati gastronomice

Preparate specifice bucatariei dobrogene: ciorbe pescaresti, ciorba de burta, marinate din peste, saramura de crap, peste la protap, crap umplut, carnati de oaie, miel la protap, saslâc, chebab, chefir, baclavale, sarailii, dulciuri.


Membri OPTBR din statiune
S.C. T.H.R. Marea Neagra S.A

TOP
Traducere »