Pozitie geografica

Sinaia este situata la poalele muntelui Furnica, pe platoul ce coboara spre Valea Prahovei. Cea mai mare parte a localitatii este asezata pe malul drept a raului Prahova in partea de SE a Muntilor Bucegi, unde masivele Varful cu Dor si Furnica domina orasul de la 2000 m..

Factori naturali de cura

Elementul terapeutic cel mai important il reprezinta bioclimatul tonic, stimulant, cu aer lipsit de pulberi si alergeni, bogat in radiatii ultraviolete cu o accentuata ionizare negativa. Al doilea factor natural terapeutic este apa minerala a izvorului "Valea Cainelui", apa folosita in tratarea numeroaselor afectiuni.

Indicatii terapeutice

Nevroze, boli endocrino-metabolice (hipertiroida, arteroscleroza, diabet zaharat, obezitate);
Boli cronice ale aparatului respirator (bronsite cronice, astm bronsic, emfizem pulmonar); Hipertensiune arteriala, tulburari ale circulatiei cerebrale si periferice;
Boli reumatismale cronice neevolutive (artroza, spondiloza, sciatica vertebrala);
Afectiuni cronice de neuron periferic.

Contraindicatii

Boli psihice decompensate, boli acute febrile, TBC pulmonar, cancer, reumatism acut inflamator.

Acces

Rutier: Bucuresti - Brasov pe DN 1(E 60) la 122 km de Bucuresti si 49 km de Brasov;
Feroviar: Gara Sinaia pe linia Bucuresti - Brasov.

Scurt istoric

Dezvoltarea localitatii incepe cu anul 1695, cand Spatarul Mihai Cantacuzino a construit aici manastirea si chiliile din jur. In sec al XIX lea dezvoltarea orasului se accelereaza. Intre anii 1875 - 1883 se construieste drumul dintre Comarnic si Brasov. In perioada 1875 - 1883 se inalta castelul Peles, ca o resedinta de vara a familiei regale.
Construirea caii ferate dintre Comarnic si Brasov a dat un deosebit impuls dezvoltarii orasului.
In prima jumatate a sec al XX lea se construiesc la Sinaia cele mai frumoase vile si majoritatea cabanelor din muntii Bucegi.
Sinaia este denumita "Perla Carpatilor", fiind una din cele mai frumoase statiuni din Romania.

Climat

Clima statiunii Sinaia este influentata de pozitia localitatii in cadrul culoarului prahovean, care face aici sa se inregistreze o foarte slaba intensitate a curentilor de aer. Iernile sunt lipsite de geruri aspre ( -3,5 grade Celsius in ianuarie), lunile de vara sunt racoroase ( 15 grade Celsius in iulie), toamnele lungi si senine, iar primaverile sunt relativ blande. Temperatura medie anuala este de 6,5 grade Celsius. Media precipitatiilor anuale este de 950 mm/an. Stratul de zapada persista din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie, ceea ce face din Sinaia o statiune regina a sporturilor de iarna.

Tipuri de proceduri

Hidroterapie (bai de plante medicinale, bai cu esenta de brad, bai cu bule de aer, dus subacval, afuziuni alternate); electroterapie (unde scurte, galvanizari, solux si infrarosii, curenti diadinamici, Tens, Trabert, curenti interferentiali, curenti cu impulsuri, ultraviolete, bai galvanice, ultrasunete, magnetodiaflux, masaj, impachetari cu parafina, gimnastica medicala si recuperare functionala, psihoterapie, dietoterapie); cura antistress ; cura de infrumusetare faciala si corporala; fitness; cura de slabire.

Compozitia resurselor

Apa minerala sulfuroasa, bicarbonatata, oligominerala.
Aer proaspat, bogat in raze ultraviolete si ioni negativi.

Atractii turistice

Muntii Bucegi: drumetii la Babele, Sfinxul, Crucea Caraimanului, cabana Piatra Arsa, Schitul din Pestera Ialomicioara, Lacul Bolboci, cascada Urlatoarea; Brasov: Muzeul Judetean de Istorie, Casa Muresenilor; Muzeul Civilizatiei Urbane in Brasovul Medieval, Muzeul de Arta, Muzeul "Cetatea Brasovului si Fortificatiile din Tara Barsei" (in Bastionul Tesatorilor ridicat in perioada 1421-1573), Muzeul "Åžcheii Brasovului", Cetatea Brasovului (construita in 1395, cea mai mare si mai puternica din Transilvania); Biserica Neagra (monument de arhitectura in stil gotic, construita intre1384-1477), Manastirea Franciscanilor (in stil baroc, datata 1500); Vestigiile Cetatii Brasovia, ridicata de Cavalerii Teutoni in 1212; Bran: Castel ridicat de brasoveni intre 1377-1382, Muzeul Satului Branean, amenajat in aer liber; Prejmer: Cetate taraneasca fortificata, cea mai puternica din Transilvania, sec. XV-XVII; Predeal: Schitul Predeal (monument de arhitectura); Busteni: Muzeul Cezar Petrescu ce adaposteste peste 10.000 de volume ce au apartinut scriitorului; Campina: Muzeul Nicolae Grigorescu loc in care a creat pictorul de suflet al romanilor si sunt adapostite 100 de tablouri din diferite perioade de creatie ( Barbizon, Razboiul de Independenta, Perioada Alba), Castelul Iulia Hasdeu ridicat intre 1894 - 1896 de catre B. Perticescu - Hasdeu in memoria fiicei sale. Castelul a fost construit dupa planurile dictate de catre Spiritul Iuliei, in sedintele de spiritism pe care le practica tatal sau; Valenii de Munte: Manastirea Cheia (sec XVII), Manastirea Suzana, Manastirea Zamfira, Muzeul Nicolae Iorga.

Membri OPTBR din statiune

 

Unitati de Primire